Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist
1 cawan minyak masak
Cara Membuatnya:
1. Pukul gula dan telur sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi, pukul lagi.
4. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja.
5. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal.
6. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang.
Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist, kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek, namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Memang senang dan mudah.
Bahan-bahan :
½ cawan marjerin
50 g coklat buku
1½ cawan serbuk biskut manis coklat
1 cawan kelapa kering | ½ cawan kacang tanah (dikisar kasar)
½ cawan air
1 camca teh esen vanila
100 g coklat buku (dicairkan |
Cara Membuatnya :
Satukan marjerin dan coklat buku ke dalam satu bekas. Letakkan bekas ini di atas periuk berisi air panas. Kacau sehingga coklat cair. Angkat bekas coklat dari air panas. Masukkan biskut, kelapa, gula, air, dan vanila. Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas dan dilenser dengan kertas minyak. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Keluarkan dari peti sejuk, tuangkan coklat cair dan ratakan. Biarkan brownie agak keras sebelum dipotong kepada empat persegi.
Kek Gulung Coklat
Bahan-bahan :
220 gm gula halus
10 biji telur
220 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
200 gm minyak jagung
Bahan aising :
100 gm mentega
120 gm gula aising
Cara penyediaan :
Ayakkan bersama tepung gandum, serbuk koko dan baking powder. Pukul telur dengan gula hingga pekat, masukkan minyak dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan campuran tepung sambil digaulkan hingga sebati. Tuang adunan dalam acuan dan bakar adunan hingga masak. Sementara itu putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Apabila kek sudah masak, angkat dan sejukkan. Setelah itu sapukan krim mentega di atasnya dan gulungkan kemas-kemas dan sejukkan.
Minuman Coklat Panas
Bahan-Bahan :
1/2 gelas susu tanpa lemak
1-2 sudu makan gula
1 1/2 sudu makan coklat masak
1 gelas air mendidih
Cara Membuat :
1. Campurkan susu, gula dan coklat ke dalam sebuah mug atau gelas.
2. Masukkan air mendidih, kacau rata.
3. Hias dengan krim (whipped cream), sesesuai selera.
4. Hidangkan. |